Bij het uitvoeren van de matches geldt voor alle betrokken partijen dat ze te allen tijde zelf verantwoordelijk zijn voor het respecteren van alle Corona-maatregelen.

Contact met dementerenden mogelijk maken door de CRDL

De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving.

Zorggroep Reinalda zou dit apparaat heel graag willen aanschaffen en zoekt manieren om meer bekendheid hiervoor te genereren door het inzetten van netwerken, die uiteindelijk resulteren in b.v. gerichte inzamelingsacties zodat ze het met alle bedragen bij elkaar redden!

  • : Behoefte aan contact en aanraking is in tijden van Corona groter dan ooit. Echter, voor mensen met dementie is contact door communicatie en aanraking niet vanzelfsprekend. Met de CRDL willen wij het mogelijk maken dat bewoners en hun naasten een waardevol contactmoment kunnen ervaren, ook wanneer gesprekken niet vanzelfsprekend of mogelijk zijn. Met inachtneming van de RIVM richtlijnen is de CRDL in te zetten tijdens momenten waarop mantelzorgers en familieleden hun naaste in het verpleeghuis bezoeken. Met gebruik van de CRDL kunnen mensen met dementie (of andere beperkingen) waardoor communicatie beperkt mogelijk is toch weer in contact komen. Wanneer beide gebruikers 1 hand op de CRDL plaatsen en vervolgens bv elkaars hand of arm aanraken, reageert de CRDL met geluid. Afhankelijk van de soort aanraking (vastpakken, kietelen, aaien) geeft de CRDL een ander geluid. De geluiden zijn thematisch (boerderijgeluiden, meditatief, pianogeluiden, stadse geluiden) en op deze manier af te stemmen op de bewoner. Wanneer de corona crisis versoepelingen toe laat is het instrument ook zeer goed in groepen bruikbaar.
  • : 15/08
De CRDL in gebruik